width="766" height="414" type="application/x-shockwave-flash"> FAIL (the browser should render some flash content, not this). FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Biografija


Biografija


Mladen Burnać, BIOGRAFIJA, Zagrebački kantautor, gitarista, pjevač, skladatelj, tekstopisac. Redovan je član Hrvatskog Društva Skladatelja, HGU-a, ZAMP-a, HUZIP-a, ZAPRAF-a i HDFR-a. Radio je i kao tv voditelj na zagrebačkoj Z1 Televiziji (glazbena emisija „Hana i Mladen Show“, od 2014 do 2017 god.). Bio je umjetnički direktor MEF festivala u Čakovcu (2015. i 2016. godine). Također, radi kao savjetnik i umjetnički direktor u novoj izdavačkoj kući Only Records (od 2018).

Od početka karijere 1990. godine do danas, objavio je: 10 albuma, 50-tak singlova i video spotova, 6 maxi singlova, dokumentarno-glazbeni film "Knjiga poezije". Nastupio je na 43 glazbena festivala, na kojima je dobio brojne nagrade. Snimio je ukupno 154 autorska djela (prema podacima ZAMPA-a), a kao izvođač (pjevač i gitarista), sudjeluje na 276 skladbi (prema podacima HUZIP-a). Aktivno stalno nastupa, a do danas je održao preko 1000 nastupa. Imao je i dvije turneje po Canadi.

Njegov glazbeni rad, najvećim dijelom sačinjavaju finije pop-rock skladbe, promišljenih ljubavnih stihova, laganijeg tempa, intimnih aranžmana, specifičnog ugođaja i atmosfere. Najpoznatija autorska skladba, svakako je "Jer ti ljubiš drugoga" (2005), koju je snimio u duetu sa velikim autorom i pjesnikom Arsenom Dedićem. Po podacima ZAMP-a, ta pjesma je godinama jedna je od najemitiranijih skladbi na radio postajama u nas. Danas već i evergreen, ista je također objavljena na brojnim kompilacija najljepših ljubavnih pjesama.

Surađivao je gotovo sa cijelom hrvatskom glazbenom scenom, a pored Arsena Dedića, imao je zapažene duete sa Kemalom Montenom, opernom divom Ivankom Boljkovac, glumicom Milom Elegović, jazz pijanistom Matijom Dedićem, i drugima.

Kreativni vrhunac karijere dosegao je sa novim, izuzetno hvaljenim akustičnim albumom "Knjiga Poezije" (2021), na kojemu uz dvije gitare recitira i pjeva svoju poeziju. Na istom gostuju i nekih od najboljih hrvatskih glazbenika : Matija Dedić (klavir), Branimir Mihaljević (klavir), Doris Karamatić (harfa), Ivica Premelč (saksofon), Matej Mihaljević (violina), Dragomir Herendić (gitare i aranžmani), te Đulijana Alimoski (flauta). Album je dobio samo najbolje kritike, te učvrstio Mladenovu poziciju kao jednog od ponajboljih kantautora balada na ovim prostorima. O nastanku albuma snimljen je i istoimeni dokumentarno-glazbeni film (u režiji Marka Dimića)., čime je Mladen postao prvi naš izvođač koji je o novom albumu odmah snimio i film.

Pored svojeg kantautorskog rada, poznat je kao i jedan od ponajboljih izvođača starih domaćih hitova 80-tih, te je godinama redovno nastupao sa tim repertoarom u zagrebačkim klubovima. Rekorder je i po broju uzastopnih nastupa, te je tako u klubu Golden Sun Casina Zagreb, sa tim repertoarem, odžao čak 250 nastupa za redom svakog četvrtka (od 2007 do 2012). U legendarnom zagrebačkom Hard Rock-u , nastupio je 40-tak puta, te 50-tak u nekadašnjem Garage Pub-u (Zagreb). Kako je tada izvodio i svojevrstan stand-up show na nastupima, tako je za potrebe tog dijela koncerta, tijekom karijere snimio i nekoliko zafrkantskih pjesama drugih autora, od kojih je najpoznatija "Ne zovi mala policajce" (1998), autori: Ž.Bošković i Ž.Pavičić. "Priznajem, ne znam napisati veselu pjesmu, te sam zvao druge kolege u pomoć kada mi je zatrebalo" – kaže Mladen.

Najpoznatiji je kao kantautor balada, međutim, karijeru je započeo krajem 80-tih kao pjevač, gitarist i vođa (danas već legendarnog), žestokog rock benda "Brze Banane" iz zagrebačke Dubrave. Isti je osnovao sa svojim pok. bratom Antom, a koji je ujednom bio tekstopisac i menađer sastava, dok je Mladen bio autor glazbe. Rad mladog perspektivnog benda (sa čak 80-tak koncerata širom Ex Yu), zaustavila je tragična prometna nesreća (1989 g.) u kojoj su živote izgubili Mladenov brat Ante-Zdravko i prijatelj Milan Mišo Čačić. Mladen je bio jedini preživjeli iz te nesreće. Nakon oporavka, u spomen bratu i prijatelju objavljuje album benda, naziva "Brze Banane" (1990), a zatim i maxi singl "Oglasi" (1991.). Zanimljivost je da na tome singlu (uz Mladena), kao gosti pjevaju: Severina, Ivana Banfić i Sandi Cenov (tada su svi četvero bili slabo poznati, a ipak su svi kasnije napravili zanimljive i duge karijere). Dolazak ratnih zbivanja 1991. u potpunosti prekida rad benda, te Mladen 1993. započinje solo karijeru sa albumom "Valovi ljubavi" (1993).

Hobi mu je u mladosti dugo vremena bilo igranje flipera (nekoć vrlo popularne igre), a bio je dvije godine za redom neslužbeni prvak Hrvatske. Jedna od zanimljivosti je i da je Mladen ujedno i prvi hrvatski izvođač, koji je snimio duet sa kinezom. U pitanju je pjesma Džaba džaba",duet sa kineskim reperom Rockom (2018). Pjesma je objavljena u Kini, a prvotno je snimana kao soundrack za jedan slovenski film (nije završen radi pandemije).

Stihovi njegovih pjesama već godinama izlaze u zbirkama poezije (kod nas i inozemstvu), te upravo radi i na svojoj prvoj samostalnoj zbirci, naziva "Budi razlog za moj dan". U slobodno vrijeme bavi se slikarstvom, a najradije slika portrete prijatelja i bliskih suradnika. Posebno se iskazao nastupajući povodom raznih humanitarnih akcija, a do danas je dobio više od 80-tak priznanja za taj rad. U horoskopu je vodenjak (18.02.)

ALBUMI: Brze Banane (1990), "Valovi ljubavi" (1993), "Nesto me vuče" (1995), "Ne zovi mala policajce" (1998), "Krv i voda" (2000), "Best of" (2002), "Jer ti ljubiš drugoga" ( 2005), "Feniks" (dupli album, 2009), "The best of love songs" (2018), Knjiga poezije (2021)

NAJPOZNATIJE PJESME: Jer ti ljubiš drugoga, Malena, Bilo je jednom i nikada više, Andrea, Nešto me vuče, Takva je sudbina, Treba ti netko, Sve ili ništa, Maja, Više nismo zajedno, Rana jesen miriše, Nije to Dušo bila jesen i druge...

(zadnje uređivanje, travanj 2021.)