Menu

Biografija

Mladen Burnać, zagrebački kantautor, gitarista, pjevač, skladatelj, tekstopisac.

Od početka karijere 1990. godine do danas, objavio je: 10 albuma, 50-tak singlova i video spotova, 6 maxi singlova, te dokumentarno-glazbeni film “Knjiga poezije”. Nastupio je na 43 glazbena festivala, na kojima je dobio brojne nagrade. Snimio je ukupno 154 autorska djela (prema podacima ZAMPA-a), a kao izvođač (pjevač i gitarista), sudjeluje na 276 skladbi (prema podacima HUZIP-a). Aktivno nastupa, a do danas je održao preko 1000 nastupa, u Hrvatskoj i širom Europe. Često nastupa i u Kanadi, gdje je imao dvije turneje.

Njegov glazbeni rad, najvećim dijelom sačinjavaju finije pop-rock skladbe, iskrenih ljubavnih stihova, laganijeg tempa, intimnih aranžmana, specifičnog ugođaja i atmosfere. Najpoznatija autorska skladba, svakako je “Jer ti ljubiš drugoga” (2005), koju je snimio u duetu sa velikim autorom i pjesnikom Arsenom Dedićem. Po podacima ZAMP-a, ista je godinama jedna je od najemitiranijih skladbi na radio postajama u Hrvatskoj. Danas je  već i evergreen, a objavljena je na brojnim kompilacija najljepših ljubavnih pjesama na ovim prostorima.

Surađivao je brojnim značajnim umjetnicima iz regije, a pored Arsena Dedića, imao je zapažene duete sa: Kemalom Montenom, opernom divom Ivankom Boljkovac, glumicom Milom Elegović, jazz pijanistom Matijom Dedićem, te drugima.

Kreativni vrhunac karijere dosegao je sa (od kritike i publike), hvaljenim akustičnim albumom “Knjiga Poezije” (2021), na kojem uz dvije gitare recitira i pjeva svoju poeziju. Na istom gostuju i neki od najuglednijih hrvatskih glazbenika: Matija Dedić (klavir), Branimir Mihaljević (klavir), Doris Karamatić (harfa), Ivica Premelč (saksofon), Matej Mihaljević (violina), Dragomir Herendić (gitare i aranžmani), te Đulijana Alimoski (flauta). Album je potvrdio Mladenovu poziciju kao jednog od ponajboljih kantautora balada na ovim prostorima. O nastanku albuma snimljen je i istoimeni dokumentarno-glazbeni film (u režiji Marka Dimića), čime je Mladen postao prvi naš izvođač, koji je o novom albumu odmah snimio i film.

Danas je najpoznatiji kao kantautor balada, međutim, karijeru je započeo krajem 80-tih u (danas već legendarnom) punk-rock bendu “Brze Banane” iz zagrebačke Dubrave – u kojemu je bio glavni pjevač, gitarist, te autor glazbe. Isti je osnovao sa svojim pok. bratom Antom, koji je bio tekstopisac i manager sastava. Rad mladog i perspektivnog benda (sa čak 80-tak koncerata širom Ex Yu), zaustavila je tragična prometna nesreća (1989 g.), u kojoj je život izgubio Mladenov brat Ante, te njihov najbolji prijatelj Milan Čačić Mišo. Mladen, kao jedini preživjeli iz te nesreće, nakon oporavka, u spomen bratu i prijatelju objavljuje prvi i jedini album benda, naziva “Brze Banane” (LP 1990), te maxi singl “Oglasi” (1991.). Zanimljivost je da na tome singlu (uz Mladena), kao gosti pjevaju i Severina, Ivana Banfić, te Sandi Cenov (tada su svi četvero bili slabo poznati, a kasnije su svi napravili uspješne i duge karijere). Dolaskom ratnih zbivanja 1991. u potpunosti se prekida rad benda, nakon čega Mladen 1993. započinje solo karijeru albumom prvijencom “Valovi ljubavi”.

Pored svojeg kantautorskog rada, Mladen je poznat kao jedan od ponajboljih izvođača starih domaćih pop-rock hitova 80-tih. Nekada je sa tim repertoarom redovno nastupao u zagrebačkim klubovima, te postao svojevrstan rekorder po broju uzastopnih nastupa u nekom prostoru. Tako je sa tim repertoarom u klubu Golden Sun Casina Zagreb (hotel Antunović) održao čak 250 nastupa za redom svakog četvrtka (od 2007. do 2012). Nastupio je 40-tak puta u legendarnom zagrebačkom Hard Rock-u, 50-tak puta u nekadašnjem Garage Pub-u (Zagreb), itd. Kako je tada izvodio i svojevrstan stand-up show na nastupima, tako je (za potrebe tog dijela nastupa) snimio i nekoliko šaljivih pjesama drugih autora, od kojih je svakako najpoznatija “Ne zovi mala policajce” (1998 g.). Istu pjesmu, koja je i danas često slušana, napisali su autori: Željko Bošković i Željko Pavičić. “Priznajem, ne znam baš napisati veselu pjesmu, te sam zvao druge kolege u pomoć kada bi mi to zatrebalo” – kaže Mladen.

Stihovi njegovih pjesama godinama izlaze u raznim zbirkama poezije (kod nas i inozemstvu), te aktivno radi na svojoj prvoj samostalnoj zbirci, naziva “Budi razlog za moj dan”. U slobodno vrijeme bavi se slikarstvom, a najradije slika portrete prijatelja i bliskih suradnika. Posebno se iskazao nastupajući povodom raznih humanitarnih akcija, a do danas je dobio više od 80-tak priznanja za taj rad.

Hobi mu je u mladosti dugo vremena bilo igranje flipera (nekoć vrlo popularne igre), a bio je dvije godine za redom neslužbeni prvak Hrvatske. Jedna od zanimljivosti je, da je Mladen ujedno i prvi hrvatski izvođač, koji je snimio duet sa nekim Kinezom. U pitanju je pjesma Džaba džaba”, duet sa kineskim reperom Rockom (2018). Pjesma je objavljena za kinesko tržište, a Mladen je 2022. u sklopu obilježavanja 30 godina uspostave diplomatskih odnosa NR Kine i Hrvatske, dobio priznanje kineskog ambasadora Qianjin Qi za ostvarenu kulturnu suradnju.

Redovan je član Hrvatskog Društva Skladatelja, HZSU, HGU-a, ZAMP-a, HUZIP-a, ZAPRAF-a i HDFR-a. Radio je i kao tv voditelj na zagrebačkoj Z1 Televiziji (glazbena emisija „Hana i Mladen Show“, od 2014 – 2017 god.). Bio je  umjetnički direktor MEF festivala u Čakovcu (2015. i 2016. godine). Od 2018. surađuje kao savjetnik i umjetnički direktor u novoj izdavačkoj kući Only Records. U horoskopu je vodenjak (18.02.)

ALBUMI:

SA BENDOM: Brze Banane (LP 1990)

SOLO KARIJERA: Valovi ljubavi (1993), Nešto me vuče (1995), Ne zovi mala policajce (1998), Krv i voda (2000), Best of (2002), Jer ti ljubiš drugoga (2005), Feniks (dupli album, 2009), The best of love songs (2018), Knjiga poezije (2021).

NAJPOZNATIJE PJESME: Jer ti ljubiš drugoga, Malena, Bilo je jednom i nikada više, Andrea, Nikad veće ljubavi, Budi razlog za moj dan, Rana jesen miriše, Nešto me vuče, Takva je sudbina, Treba ti netko, Sve ili ništa, Maja, Više nismo zajedno, Nije to Dušo bila jesen. Ivana na obali Dunava, itd…

FILM: Knjiga poezije (dokumentarno-glazbeni film, 45 min. 2021)

(zadnje uređivanje, listopad 2022.)